Parempaa työarkea tavoittelemassa

“Nautin etätyöstä ja minulla on hyvät työskentelyolosuhteet mutta nyt tuntuu, että pinna kiristyy kaikilla kun ollaan koko ajan samassa talossa. Työlle ja vapaa-ajalle on hankala laittaa rajaa ja kaikki tuntuu olevan yhtä puuroa.” Näin todettiin eräällä työpaikalla syksyn aluksi. Eräs johtaja totesi jopa, että kaiken tämän epävarmuuden keskellä loma oli pyyhkäisty ensimmäisen työpäivän puolessa välissä olemattomiin.

Palasimme kukin lomilta erilaisen arjen ääreen. Uudenlainen epävarmuus on tullut jäädäkseen. Ympäröiville olosuhteillemme emme välttämättä mahda mitään, mutta omalle sisäiselle tilalle voimme. Päivittäisillä pienillä muutoksilla voimme merkittävästi vaikuttaa stressitasoomme ympäröivistä olosuhteista huolimatta.

Lue myös artikkeli "Mistä tunnistan liiallisen kuormittavan stressin".

Stressi on kehon luonnollinen reaktio

Stressi on meille tarpeellinen kehon luonnollinen reaktio uhkaavaan tilanteeseen. Uhkaava tilanne voi olla aidosti henkeä uhkaava, esimerkiksi tilanne, jossa olemme hengenvaarassa. Aivomme voivat tunnistaa uhkaavaksi myös liian pitkän ja haastavan tehtävälistan, joka ei uhkaa henkeämme, mutta saa kuormituksen tunteen heräämään. Tarvitsemme elämäämme sopivan määrän stressiä ja se on meille myös elintärkeä - toivumme mm. leikkauksesta nopeammin juurikin stressireaktion avulla. Jos stressi pitkittyy ja on voimakasta, silloin se muodostuu meille haitalliseksi.

Mitä liialliselle stressille voi konkreettisesti tehdä ja miten stressin lievittämisestä saa oikeasti arkeen pysyvän omaa hyvinvointia tukevan mallin? Kuulen usein, että “kyllä mä tein sitä aamumeditaatiota tosi pitkään, mutta sitten se vaan jotenkin jäi…” Lopettamisen syyksi mainitaan usein, että “olo tuntui silloin niin hyvälle, että ajattelin, etten enää tarvitse tätä”. Mitä jos ajattelisimme suihkussa käymisestä tai hampaidenpesusta samalla tavalla?

Arjen rutiinit stressiä lievittämään

Stressiä siis on ja tulee olemaan. Sitä aiheuttaa meille moni meistä riippumaton asia, esim melu tai ilmansaasteet. Emme voi eliminoida stressiä, mutta voimme sitä kuormaa tietoisesti päivittäin lievittää - ei vasta lomalla, viikonloppuna tai edes vasta illalla, vaan jopa ihan klo  9-17 välisenä aikana perusarjessamme.

Aloita tekemällä pieni muutos arkeesi. Mikä auttaisi juuri sinua eniten? Olisiko se ehkä yöunien asteittainen pidentäminen tai terveysliikunnan lisääminen? Vai kokisitko ohjatun meditaation tai hengitysharjoituksen helpoimpana aloittaa? Ota uusi pieni arkinen muutos käyttöön ja toista sitä niin kauan, että siitä alkaa tulla tapa. Yhdistä se johonkin jo olemassa olevaan rutiiniin esim. aina lauantaisin ennen saunaa käyn kävelylenkillä. Tai aina ennen nukkumaanmenoa kuuntelen ohjatun hengitysharjoituksen. Raivaa tilaa uudistuksellesi kalenterista. Mene aiemmin nukkumaan tai herää varttia aiemmin, jotta ehdit harjoittaa uutta hyvinvointia tukevaa rutiiniasi.

Ole armollinen ja kärsivällinen. Hyvinvointisi on elämänmittainen matka ja saat harjoitella sitä päivittäin. 

Artikkelin on kirjoittanut stressivalmentaja Miia Huitti.

Lisää inspiraatiota ja hyviä työkaluja saat Stressi haltuun -verkkokurssilta. Voit aloittaa kurssin heti!



Haluatko maksaa liikuntaeduilla?