Tervetuloa oppimaan kilpirauhasen liikatoiminnasta!

Mitä kilpirauhasen liikatoiminta on? Millaisia oireita tautiin liittyy ja miten tautia hoidetaan? Muun muassa näihin kysymyksiin on nyt vastattu asiantuntijamme toimesta! Voit kommentoida ja kysyä meiltä lisää sivun alalaidassa. Tervetuloa mukaan!

Kilpirauhasen liikatoiminta

Jotta kilpirauhasen liikatoimintaan voisi syventyä tarkemmin, lähestytään asiaa ensin siitä, että mikä kilpirauhanen itsessään on ja miksi meiltä sellainen löytyy. Kilpirauhanen sijaitsee kurkunpään alapuolella kaulan alueella. Kilpirauhasen tehtävänä on tuottaa kilpirauhashormonia, joka puolestaan on keskeinen elintoimintoja ylläpitävä hormoni.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa, eli hypertyreoosissa, kilpirauhashormonien (T4 ja T3) pitoisuus veressä ja kudoksissa suurenee, kun taas kilpirauhasta säätelevän hormonin (TSH) pitoisuus laskee mittaamattomaksi. Tämä vaikuttaa kehomme toimintaan monin eri tavoin, mihin perehdymme tarkemmin edellä.

block_image.alt

Mistä kilpirauhasen liikatoiminta johtuu?

Mistä kilpirauhasen liikatoiminta sitten johtuu? Kilpirauhasen liikatoiminnan yleisin syy on kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen liittyvä Basedowin taudiksi kutsuttu tila. Basedowin taudissa elimistöön muodostuu kilpirauhaskudoksen osia kohtaan vasta-aineita, jotka aktivoivat rauhasen toimimaan ylivilkkaasti. Muita kilpirauhasen liikatoiminnan syitä ovat liikatoimiva kyhmystruuma, yksittäinen liikatoimiva kilpirauhaskyhmy sekä kilpirauhastulehduksiin liittyvä ohimenevä liikatoimintavaihe. Myös tietyt lääkkeet (esim. amiodaroni tai lithium) voivat aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa. Sairaus on yleisempi naisilla ja siihen sairastutaan yleisimmin 30–40 vuoden iässä.

block_image.alt

Kilpirauhasen liikatoiminnan oireet

Kilpirauhasen liikatoiminta aiheuttaa erilaisia oireita, jotka johtuvat kiihtyneestä aineenvaihdunnasta, mikä taas aiheutuu kilpirauhashormonin liiallisesta määrästä kehossa.

Yleiset kilpirauhasen liikatoiminnan oireet:

  • Hikoilu
  • Laihtuminen
  • Kiihtynyt syke
  • Vauhdittunut suolentoiminta ja ripuli
  • Väsymys ja kunnon huononeminen
  • Puhe ja liikehdintä saattavat muuttua tavallista vilkkaammiksi.

Oireet eivät ala yllättäen, vaan ne syntyvät asteittain viikkojen ja kuukausien aikana. Myös silmäoireita (esim. luomiturvotusta ja sidekalvotulehdusta) voi esiintyä, sillä Basedowin taudissa myös silmien takana oleva pehmytkudos sekä silmälihakset voivat tulehtua. Näitä silmäoireita saattaa pahentaa tupakointi, joka itsessään voi olla laukaisevana tekijänä Basedowin taudin puhkeamiseen.

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi kilpirauhasen liikatoimintaa, suosittelemme hakeutumaan lääkäriin parin päivän sisällä.

Kilpirauhasen liikatoiminnan hoito

Kilpirauhasen liikatoiminnan hoito alkaa aina lääkäriin hakeutumisella. Elintavoilla tai muulla itsehoidolla ei kilpirauhasen liikatoimintaan pysty nimittäin vaikuttamaan.

Kilpirauhasen liikatoiminta todetaan verinäytteestä ja sen hoitomuotona toimii joko lääkitys, radiojodi tai leikkaus. Liikatoiminnan hoito ei kuitenkaan paranna silmäoireita, ja tämän vuoksi silmäoireiden hoito toteutetaan erikseen. Tähän olennaisena osana liittyy myös tupakoinnin lopettaminen, sillä tupakoinnin jatkaminen selvästi heikentää silmäsairauden hoitotulosta.

Liikunta ja kilpirauhasen liikatoiminta

Kuumissa olosuhteissa liikuntaa harrastaessa diagnosoimaton kilpirauhasen liikatoiminta saattaa lisätä liikunnan ja kuuman lämpötilan aiheuttamaa lämpökuormaa kohottamalla elimistön peruslämpötilaa. Tällöin liikunnanharrastaja voi altistua äkillisille lämpösairauksille, kuten lämpöhalvaukselle.

Tämän kattavan tiedon kilpirauhasen liikatoiminnasta sinulle kokosi valmentajamme Marleena Jaatinen (Liikuntalääketieteen opiskelija, kätilö ja sairaanhoitaja).

Lähteet

Ilmarinen, R. 2011. Liikunta kuumassa. Teoksessa: I. Vuori, S. Taimela & U. Kujala (toim.) Liikuntalääketiede. Helsinki: Duodecim. 215 - 232.

Mustajoki, P. 2021. Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi). Duodecim: Terveyskirjasto. Viitattu 5.11.2021. Saatavilla: Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi) (Duodecim, 2021)

Slama, U. 2021. Liikatoiminta / hypertyreoosi. Kilpirauhasliitto. Viitattu 5.11.2021. Saatavilla: Liikatoiminta/hypertyreoosi (Kilpirauhasliitto, 2021)


Haluatko maksaa liikuntaeduilla?