Tervetuloa oppimaan planetaarisesta ruokavaliosta!

Oletko kuullut planetaarisesta ruokavaliosta? Tiedätkö miksi tällainen ruokavalio on kehitetty ja mitä sen noudattamisessa tulisi huomioida? Tämän sivun luettuasi tiedät! Voit kommentoida ja kysyä meiltä lisää sivun alalaidassa.

Miksi planetaarinen ruokavalio on kehitetty?

Planetaarinen ruokavalio pohjautuu ajatukseen siitä, että nykyinen ruuantuotannon tapa on kestämätöntä. Tällä tarkoitetaan sitä, ettei nykyisellä ruuantuotantotavalla kyetä turvaamaan maapallon kasvavan väestön ravitsemuksellisia tarpeita tai pitämään sitä terveenä. Siinä missä ruokaa ei riitä kaikille ja kaikkialle, rikkaammissa maissa nykyiset, terveydelle haitalliset ruokailutottumukset lisäävät merkittävästi monien väestöjen elintapoihin kytkeytyvää sairastavuutta ja kuolleisuutta. Mikroravintoaineiden puutoksesta kärsitään sekä köyhissä että rikkaissa maissa, vaikka energiaa tulisikin riittävästi - tai jopa yli tarpeen.

Planetaarinen ruokavalio on tiedepohjainen kestävän kehityksen mukainen ehdotus ruokajärjestelmästä, jossa syödään monipuolisesti ja ravitsevasti huomioiden koko maapallon ekologiset ja eettiset näkökulmat. Sen laatija ​​EAT-Lancet -komissio painottaa ruuan riittävyyttä kaikille, ruokahävikin minimointia, hyvinvoinnin tukemista ja vääränlaisen ruokavalion aiheuttaman kuolleisuuden vähentämistä.

Koska planetaarisessa ruokavaliossa suositaan kasvispainotteisuutta ja toisaalta vähennetään merkittävästi eläinkunnan tuotteita, etenkin punaista lihaa ja prosessoituja tuotteita, se tukee samanaikaisesti sekä yksilön että ympäristön hyvinvointia. Se myös mahdollistaa vaihtelevan ja monipuolisen syömisen, jota voi muokata omiin tarpeisiin sopivaksi muun muassa raaka-ainevalinnoin.

block_image.alt

Planetaarinen ruokavaliomalli

Planetaarisessa ruokavaliossa ei pyritä rajaamaan ruoka-aineita täysin pois vaan painottamaan ruokavalion kokonaisuutta kestävämpään suuntaan. Tämä tapahtuu määrittelemällä eri ruoka-aineryhmien käyttömäärät tarkemmin. Planetaarinen ruokavalio ei siis ole esimerkiksi täysin kasviperäinen ruokavalio, vaan mahdollistaa vaihtelevamman tavan syödä. Planetaarinen ruokavaliomalli sisältää mm. punaista lihaa 100 g viikossa ja, sekä kalaa että siipikarjan lihaa noin 200 g kumpaakin. Ero suomalaisiin ravitsemussuosituksiin on siis huomattava, kun niissä esimerkiksi suositus lihan käytön osalta on enintään 500 g, johon sisältyy kaikki prosessoidut lihatuotteet ja prosessoimaton punainen liha.

Planetaarisessa ruokavaliossa suositaan:

  • Vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja.
  • Kasviproteiinin lähteitä kuten palkokasveja (100 g / vrk).
  • Täysjyvää olevia viljatuotteita (noin 230 g / vrk).
  • Villinä kasvanutta lähikalaa.
Näiden ohjeiden lisäksi maitotuotteiden käyttöä rajataan 250 g päivässä. Tähän rajoitukseen lukeutuvat kaikki maitovalmisteet (vrt. suomalainen ravitsemussuositus noin 500 g/vrk). Sen sijaan lisätyn sokerin osuutta tulisi laskea edelleen nykyisiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin verrattuna. On hyvä muistaa myös, että raaka-ainevalinnoissa ekologista kestävyyttä lisää ruoka-aineryhmien suhteiden huomioinnin lisäksi se, että suositaan kunkin maan kohdalla lähellä tai luonnonmukaisesti tuotettuja raaka-aineita satokaudet huomioiden. Esimerkiksi kasvihuoneessa viljelty vihannes keskellä talvea ei välttämättä ole ekologisin vaihtoehto, mutta varastokasviksena saatava peruna aiheuttaa vähemmän ilmastohaittaa kuin ulkomailta tuotava bataatti.

Lue lisää suomalaisista ravitsemussuosituksista: Millainen on terveellinen ruokavalio?

block_image.alt

mitä planetaarisessa ruokavaliossa olisi hyvä huomioida?

Planetaarisessa ruokavaliossa tulee huomioida, että eläinkunnan tuotteiden vähentyessä reilusti ne tulee korvata ravitsemuksellisesti vastaavilla tuotteilla, kuten kasviperäisillä proteiininlähteillä, jotta ruokavaliosta saadaan riittävästi proteiinia. Sama ohje pätee yleisesti kasvisruokavalioihin. Tähän liittyy kuitenkin sudenkuoppia: kasviproteiinivalmisteiden tarjonta on lisääntynyt huomattavasti ja joukossa on myös paljon heikkolaatuisia tuotteita. Ne eivät ainakaan hyvinvoinnin näkökulmasta ole parempi vaihtoehto kuin vaikkapa prosessoitu, eläinperäisiä raaka-aineita sisältävä tuote. Siten tuoteviidakosta tulee oppia erottamaan ravitsemuksellisesti järkevät vaihtoehdot, joita kaivataan markkinoille jatkossa myös lisää.

Mitä riskejä planetaarisen ruokavalion aloittamiseen liittyy?

Riskinä planetaarisen ruokavalion noudattamisen aloittamisen suhteen on ruokavalion yksipuolistuminen, mikäli pois tai vähemmälle jääviä ruoka-aineita ei korvata monipuolisesti ja järkevästi. Sama koskee minkä tahansa erikoisruokavalion aloittamista. Hyvin koostettaessa planetaarinen ruokavalio kuitenkin edistää terveyttä ja se on koostettavissa riittäväksi myös yksilölliset tarpeet huomioiden.

Kenelle planetaarinen ruokavalio on suunniteltu?

Planetaarinen ruokavalio on suunniteltu yli 2-vuotiaiden ravinnontarvetta vastaamaan. Yksilöiden ravitsemukselliset tarpeet kuitenkin luonnollisesti vaihtelevat esimerkiksi energian, proteiinin, rasvan ja hiilihydraattien osalta huomattavasti mm. aktiivisuuden, koon, sukupuolen, iän ja tavoitteiden mukaan. Siten planetaarinen ruokavaliomalli tarjoaa suuntaviivat ruokavaliolle ja ruoka-aineryhmien suhteille. On mahdollista syödä kestävästi myös yksilölliset tarpeet huomioiden suosimalla silloinkin mahdollisimman ekologisia ruoka-aineita.

Planetaarinen ruokavalio reseptit

Internetistä löytyy jo runsaasti reseptejä, joissa suositaan kasvispainotteisuutta, kasviproteiinien käyttöä ja lähituotantoa. Voit myös muokata suosikkireseptejäsi planeettaystävällisemmiksi korvaamalla eläinperäisiä elintarvikkeita kasviperäisillä, lisäämällä kasvisten ja lähellä tuotetun ruuan osuutta sekä suosimalla satokausiruokaa.

Tämän kattavan tiedon planetaarisesta ruokavaliosta sinulle kokosi valmentajamme Sanni Massinen (laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri).

Lähteet

Kaltiala U. Planetaarinen ruokavalio on suosituksia tiukempi. Itä-Suomen yliopisto 2020. Saatavilla: Planetaarinen ruokavalio on suosituksia tiukempi (Itä-Suomen yliopisto, 2020)

Willet W, Rockström J, Loken B ym. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet 2019;393(10170): s. 447–492.


Haluatko maksaa liikuntaeduilla?