Pätkäpaasto on kasvattanut suosiotaan yhtenä tehokkaana tapana edistää terveyttä ja hallita painoa. Pätkäpaastolla tarkoitetaan aikarajoitteista syömistä, jossa vuorokauden aikana tiettyinä aikoina syödään ja muina aikoina paastotaan. Pätkäpaasto ei välttämättä ole niinkään tarkka ruokavalio, vaan ennemminkin aikaikkuna, milloin syödään. On kuitenkin tärkeää, että pätkäpaastolla kiinnitetään huomiota myös ravinnon määrään ja laatuun.

Pätkäpaastomallit

Pätkäpaastosta on olemassa useita erilaisia malleja, joista jokainen tarjoaa hieman erilaisen lähestymistavan syömisrytmin hallintaan. Esimerkiksi 14:10- ja 16:8-malleissa ensimmäinen numeroista tarkoittaa paastolle varattua aikaa ja jälkimmäinen numero syömiselle varattua aikaa. Päivän syömiset siis ajoitetaan tiettyyn aikaikkunaan eikä muuna aikana nautita mitään energiapitoista.

16:8-malli – perinteinen ja tehokas aikarajoitteinen paasto

Tämä on yksi yleisimmistä pätkäpaastomalleista. Siinä päivän ruokailut on rajoitettu kahdeksan tunnin aikaikkunaan ja loput 16 tuntia paastotaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että syödään ateriat esimerkiksi klo 10–18 välillä ja paastotaan sitten klo 18–10. Tämän mallin noudattaminen on suhteellisen helppoa ja monet kokevat, että pitkä yön aikana tapahtuva paasto ei aiheuta suurta näläntunnetta.

14:10-malli – pehmeämpi lähestymistapa paastoon

14:10-mallissa aikaikkuna syömiselle on hieman pidempi kuin 16:8-mallissa, ja näin ollen myös paastoaika on lyhyempi. Mallissa syömisikkuna on 10 tuntia ja paasto kestää 14 tuntia. Ruokailut voidaan siis ajoittaa esimerkiksi klo 8-18 välille ja paastota klo 18-8. Tämä malli voi olla hyvä tapa kokeilla pätkäpaastoa ja totuttaa elimistöä paastoon. 14:10-mallilla päivään mahtuu vielä hyvin neljä ateriaa.

Pätkäpaaston suurimpia etuja:

  • Aamupalaa ei ole pakko syödä. Jotkut kokevat aamupalan syömisen haastavaksi joko ruokahalun puutteen tai kiireen takia. Iltapainoitteinen paasto mahdollistaa sen, ettei heti aamusta tarvitse syödä.
  • Vähemmän ruoanlaittoa. Vähemmän aterioita tarkoittaa myös vähemmän ruoanlaittoa, joten ei tarvitse olla koko ajan kokkailemassa.
  • Lisäbuustia rasvanpoltolle. Pätkäpaastolla on mahdollista tehostaa rasvanpolttoa ilman nälkäkuureja.
  • Helpottaa turvotusta ja edistää suoliston toimintaa. Moni on saanut pätkäpaastosta helpotusta mahan turvotukseen ja suoliston toiminnan haasteisiin, kun suolisto saa levätä vähän pidempiä aikoja aterioiden välissä.
  • Parantaa insuliiniherkkyyttä sekä sydän- ja verisuoniterveyttä.Pätkäpaasto voi auttaa verensokerin tasapainottamisessa ja laskea verenpainetta.

Kenelle pätkäpaasto sopii?

Vaikka pätkäpaasto tarjoaa lukuisia hyötyjä, se ei välttämättä sovi kaikille. Pätkäpaaston sopivuus riippuu yksilön terveydentilasta, elämäntavoista ja tavoitteista.

Kenelle pätkäpaasto sopii?

  • Terveet aikuiset: Monet terveet aikuiset voivat hyötyä pätkäpaastosta erityisesti painonhallinnassa ja metabolisen terveyden parantamisessa.
  • Ylipainoiset ja lihavat henkilöt: Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että pätkäpaasto voi auttaa merkittävästi painonpudotuksessa ja vähentää rasvamassaa erityisesti ylipainoisilla ja lihavilla henkilöillä.
  • Diabeetikot ja metabolisen oireyhtymän omaavat henkilöt: Insuliiniresistenssistä kärsivät henkilöt voivat hyötyä pätkäpaaston vaikutuksista, kuten parantuneesta insuliiniherkkyydestä ja alhaisemmasta verensokeritasosta. On kuitenkin tärkeää, että diabeetikot keskustelevat terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ennen paaston aloittamista.

Kenelle pätkäpaasto ei sovi?

  • Raskaana olevat ja imettävät naiset: Raskauden ja imetyksen aikana elimistön ravinnontarve on lisääntynyt, ja paastoaminen saattaa aiheuttaa puutostiloja tai vaikuttaa sikiön kehitykseen.
  • Syömishäiriöistä kärsivät: Henkilöt, joilla on aiemmin ollut syömishäiriöitä tai jotka ovat alttiita kontrolloimattomalle syömiskäyttäytymiselle, voivat kokea paaston haitallisena, sillä se saattaa pahentaa häiriöitä tai aiheuttaa epäterveellistä suhtautumista ruokaan.
  • Henkilöt, joilla on kroonisia sairauksia: Tietyt krooniset sairaudet, kuten sydänsairaudet, munuaissairaudet tai hormonitoimintaan liittyvät sairaudet, voivat pahentua paaston aikana. Tässäkin tapauksessa on tärkeää konsultoida lääkäriä ennen paaston aloittamista.

5 syytä, miksi pätkäpaastoa kannattaa kokeilla valmennuksessa:

1. Syöt varmasti riittävästi, monipuolisesti ja terveellisesti.

Valmiin ruokavalion avulla varmistetaan, että saat riittävästi energiaa ja ravintoaineita sekä terveyttäsi edistäviä ruoka-ainevalintoja. Yksin pätkäpaastoillessa käy helposti niin, että vain skipataan joku ateria ja sitten syödäänkin liian vähän.

2. Aloittaminen on tehty helpoksi.

Fitfarmin sovelluksessa on kaikki materiaalit helposti nähtävissä ja valmiiksi suunniteltuna, jotta sinun ei tarvitse kuin toteuttaa. Jos olet ekaa kertaa pätkäpaastolla, pidennämme paastoaikaa vähitellen, jotta totut paastoon.

3. Voit aina kysyä valmentajilta, jos tarvitset henkilökohtaisempaa apua.

Valmentajat ovat mukana koko valmennuksen ajan ja vastaavat mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Valmentaja auttaa myös silloin, jos pätkäpaasto ei jostain syystä sovikaan sinulle.

4. Saat runsaasti tutkittua tietoa pätkäpaastosta.

Valmennuksessa on laajasti asiantuntijasisältöä pätkäpaastosta sekä sen hyödyistä, rajoitteista ja toteutustavoista. Sinun ei tarvitse kahlata nettiä läpi löytääksesi tärkeät tiedot pätkäpaastosta, kun kaikki on kerätty sinulle valmiiksi. Tiedon avulla osaa jatkossa soveltaa pätkäpaastoa omassa elämässäsi itsenäisestikin.

5. Opit erilaisia tapoja toteuttaa pätkäpaastoa löytääksesi itsellesi
sopivimman.

Valmennuksessa ei tarvitse noudattaa jotakin yhtä pätkäpaastomallia, vaan ohjeistamme, miten voit muokata aikaikkunoita ja syomisen painotusta eri tavoin.

Fitfarmin täysin uudessa Pätkäpaasto-valmennuksessa pääset valmiiden ohjeiden ja valmentajien ohjauksessa kokeilemaan pätkäpaastoa omassa arjessasi sekä huomaamaan sen tehokkaan vaikutuksen painonpudotukseen. 



Haluatko maksaa liikuntaeduilla?