Millainen on hyvä aamupala? Onko aamupala päivän tärkein ateria? Mitä tehdä, jos aamupala ei maistu? Vastaamme muun muassa näihin kysymyksiin tässä blogitekstissä!
Onko aamupala päivän tärkein ateria?
Kaikki on varmasti kuullut sanottavan, että aamupala on päivän tärkein ateria. Aamupalalla totta tosiaan tiedetään olevan hyvin suuri merkitys jaksamisen ja terveyden kannalta. Tutkimusten mukaan aamupalan syöminen on avainasemassa myös painonhallinnan kannalta.
Vaikka moni kokeekin, että pärjää hyvin ilman aamupalaa, kannattaisi sen syömistä kuitenkin edes kokeilla. Monilla on ongelmana iltapainoitteinen syöminen, joka on seurausta liian vähäisestä energiansaannista aamupalalla ja lounaalla.
Ravitseva aamupala takaakin sen, että energiaa saadaan heti aamusta alkaen eikä lounaspöytään mennä huutavalla nälällä. Tämä auttaa koostamaan myös lounasaterian fiksusti ja terveyttä edistävästi, joka niin ikään auttaa ylläpitämään säännöllistä ja järkevää syömistä loppupäivän ajan.
Viisi syytä, miksi aamupalan syöminen kannattaa:
- Iltapainotteinen napostelu vähenee.
- Edistää painonhallintaa.
- Päivä lähtee hyvin käyntiin ja aamupäivän tehokkuus paranee.
- Parantaa veren rasva-arvoja ja laskee verenpainetta.
- Ravitseva ja monipuolinen aamiainen on pohja terveelliselle ruokavaliolle.
Millainen on hyvä aamupala?
Tutkimustiedon valossa näyttäisi siltä, että aamupalan olisi hyvä sisältää jopa 15–25 % koko päivän energiansaannista, mikä tarkoittaa naisilla noin 300–500 kcal ja miehillä noin 375–625 kcal. Hyvä aamupala on runsas ja monipuolisesti koostettu ateria, joka sisältää kuitupitoista hiilihydraatinlähdettä, kunnon proteiinilähteen, hyvän rasvanlähteen sekä kasviksia, hedelmiä tai marjoja.
Aamuisin on hyvä kiinnittää huomiota myös veden juontiin, sillä elimistö on usein yön jäljiltä melko kuiva. On hyvä muistaa, että monien aamupalapöytään kuuluva kahvi ei toimi kovinkaan hyvänä nesteyttäjänä, vaan päinvastoin kuivattaa elimistöä. Kahvin kera olisikin hyvä nauttia aina myös lasillinen vettä.
Esimerkkejä hyvästä aamupalasta:
- 2–3 palaa täysjyväleipää kananmunalla, kevytjuustolla, margariinilla ja kasviksilla.
- Marjasmoothie, jossa rasvatonta rahkaa tai jogurttia, marjoja, hedelmä ja kaurahiutaleita.
- Lautasellinen puuroa raejuustolla, marjoilla ja pähkinöillä.
- Jogurttia tai rahkaa marjoilla, hedelmällä, ja myslillä.
Entä jos aamupala ei maistu?
Osa kokee, ettei ruoka maistu heti heräämisen jälkeen tai on liian kiire aamupalan syömiseen kotona. Onkin hyvä muistaa, ettei aamupalaa välttämättä tarvitse syödä välittömästi sängystä noustua, sillä sen voi syödä parin tunnin sisällä heräämisestä ja silti saada aamupalan tuomat hyödyt.
Aamupalan ei myöskään tarvitse olla joka päivä sama puuroannos, vaan kuten muutkin ateriat, aamupalan voi koostaa monelle eri tavalla ja monissa eri muodoissa. Joillekin aamupala voi olla helpompi nauttia esimerkiksi nestemäisessä muodossa, kuten smoothiena. Hyvä vinkki on myös viedä työpaikalle aamupalatarvikkeet valmiiksi, jolloin aamupala ei jää välistä ainakaan kiireen takia.
Toki aamupalan syöminen ei ole terveyden kannalta täysin välttämätöntä. Jos kuitenkin huomaa olevansa väsynyt aamupäivän aikana, syövänsä hyvin iltapainotteisesti tai kamppailevansa painonhallinnan kanssa, kannattaa aamupalan syömistä ainakin kokeilla.
Kevyeksi keittiössä sisältää useita herkullisia ja monipuolisia reseptejä myös aamupalalle!
Artikkelin kirjoittanut Inka Kolho, LitM