Ketodieetti eli ketogeeninen dieetti on ollut jo pitkään suosittu keino painonhallinnassa. Moni on saanut apua ketodieetistä painonpudotukseen, ja useat ovat kokeneet myös muita terveydellisiä hyötyjä sen noudattamisen myötä.

Kuten kaikissa dieeteissä, myös ketogeeniseen ruokavalioon saattaa liittyä haittapuolia, mikäli sitä lähdetään noudattamaan ilman perehtymistä tai asiantuntevaa tietämystä. Ketodieetin haitat voidaan kuitenkin välttää. Alta löydät kuusi asiantuntijan vinkkiä, miten onnistut ketodieetillä ilman haittoja!

1. Laskeudu ketodieetille maltillisesti ja varmista kuidun saanti

Ketodieetissä rasvan osuus kasvaa yleensä tavanomaiseen ruokavalioon nähden paljon suuremmaksi ja voikin olla, että alkuun elimistö ei kykene pilkkomaan rasvaa riittävän tehokkaasti, mikä aiheuttaa vatsavaivoja, niin sanottua rasvaripulia. Tätä voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä laskeutumalla ketodieetille tarpeeksi maltillisesti ja totuttaa suolistoa suurempaan rasvamäärään asteittain.

Kun kokonaisen ruokaryhmän, eli hiilihydraattien, saanti vähennetään ruokavaliossa minimiin, tulee kiinnittää huomiota riittävään ravintoaineiden, kuten vitamiinien ja mineraalien saantiin. Erityisesti kuidunsaanti saattaa jäädä ketodieetillä liian alhaiseksi, mikäli siihen ei kiinnitetä huomiota.

Suoliston toiminnan kannalta kuidut ovat erittäin tärkeitä ja ilman niitä suolistobakteerit eivät pysty lisääntymään. Kuidun puute saattaakin aiheuttaa vatsavaivoja ja heikentää vastustuskykyä. Tästä syystä kuidun saanti tulee varmistaa ketodieetinkin aikana syömällä riittävästi kasviksia ja käyttämällä tarvittaessa kuitulisää, kuten pellavansiemenrouhetta.

2. Laske hiilihydraattien osuutta vähitellen ja pidä huolta nestetasapainosta ketodieetin aikana

Osalle ketodieetti voi aiheuttaa ”ketoflunssaksi” kutsuttuja sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä, väsymystä ja yleistä vetämätöntä oloa. Yleensä ketoflunssaa esiintyy erityisesti ketodieetin alkuvaiheessa, kun hiilihydraatin määrää ruokavaliossa aletaan vähentämään ja keho totuttelee pärjäämään ketoaineiden voimalla.

Kuten vatsan toiminnankin osalta, ketoflunssan voi välttää tai oireita vähentää sillä, että hiilihydraatin osuutta ruokavaliosta pienennetään pikkuhiljaa suunnitelmallisesti. Tarkoitus ei siis ole jättää kerralla kaikkia hiilihydraatin lähteitä pois. Samalla tulee huolehtia riittävästä veden juonnista ja elektrolyyttien saannista, sillä osa ketoflunssasta johtunee hetkellisestä kehon nestetasapainon horjahtamisesta.

3. Hyödynnä ketodieetillä terveellisiä rasvoja

Ketogeenisessä ruokavaliossa rasvan määrän onkin suuri, joten ei ole se ja sama, mistä lähteistä rasva saadaan. Runsaan tyydyttyneen rasvan määrän tiedetään altistavan sydän- ja verisuonitaudeille.

Oikein toteutettuna ketogeeninen dieetti kuitenkin ohjaa terveellisten rasvojen käyttöön eläinperäisen rasvan sijaan. Tällöin eläinperäiset proteiininlähteet kannattaa valita vähärasvaisina tai rasvattomina ja napata rasvanlähteiksi pehmeitä tyydyttymättömiä rasvoja sisältäviä vaihtoehtoja, kuten kasviöljyt, avokado tai pähkinät.

4. Suunnittele ketogeeninen dieetti ja rasvan määrä fiksusti

Rasva sisältää runsaasti energiaa pienessä paketissa. Tästä syystä rasvaa tulee usein syötyä helposti liikaa energiantarpeeseen nähden. Koska ketogeenisessä dieetissä suurin osa energiasta saadaan rasvoista, piilee siinä myös riski tahattomalle painonnousulle. Tästä syystä ketogeeninen ruokavalio tulee suunnitella fiksusti ja rasvan määrä laskea, jotta energiansaanti pysyy sopivana.

5. Varmista ravintoaineiden saanti syömällä riittävästi kasviksia

Koska ketogeenisessä ruokavaliossa on karsittu pois runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävät täysjyväviljat sekä pääasiassa myös marjat ja hedelmät, näiden tärkeiden mikroravintoaineiden saannista tulee huolehtia syömällä riittävästi kasviksia sekä turvata ravintoaineiden saanti käyttämällä monivitamiini-kivennäisainelisää.

Jotta pystytään välttämään potentiaalinen ketodieetin haitta, eli vajavainen ravintoaineiden riittävä saanti, on monivitamiini-kivennäisainelisä suositeltava lisä ruokavalioon.

6. Huolehdi, että ketodieetti sopii sinulle ja tukee tavoitteitasi

On hyvä muistaa, että ketodieetissä ei ole kyse ruokavalion pienestä hienosäädöstä, vaan erittäin suuresta muutoksesta. Ketodieetti voi olla osalle erittäin tehokas keino painonpudotuksessa, mutta kaikille se ei kuitenkaan sovi. Tärkeää onkin seurata omaa olotilaa ketodieetin edetessä ja tehdä tarvittaessa muutoksia ruokavalioon.

Ketodieetin pitkäaikaisista vaikutuksista ei myöskään ole juurikaan näyttöä eikä vielä tiedetä, miten se vaikuttaa pitkällä aikavälillä esimerkiksi suoliston toimintaan. Tästä syystä ketodieettiä ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön ilman asiantuntevan lääkärin tai ravitsemusterapeutin neuvontaa.

Tee nämä onnistuaksesi ketodieetillä:

Ketodieetin haitat ovat vältettävissä, kun noudatat näitä vinkkejä ja asiantuntijan ohjeita!

  • Älä jätä kaikkia hiilihydraatin lähteitä kerralla pois, vaan vähennä niiden määrää pikkuhiljaa.
  • Huolehdi riittävästä nesteytyksestä ja elektrolyyttien saannista. Vältä kuitenkin liiallista suolan käyttöä.
  • Varmista riittävä kuidun saanti syömällä riittävästi kasviksia ja käytä tarvittaessa kuitulisää.
  • Kiinnitä huomiota rasvojen laatuun - suosi pehmeitä, tyydyttymättömiä rasvanlähteitä.
  • Käytä laadukasta monivitamiini-kivennäisainelisää turvaamaan riittävä mikroravintoaineiden saanti.
  • Noudata ruokavaliossasi tavoitteisiisi sopivaa suunnitelmaa.
  • Muista, että ketodieetti ei sovi kaikille.
  • Mikäli sinulla on perussairauksia, keskustele ketodieetin aloittamisesta aina lääkärin kanssa.

 

Lähde Ketodieetille asiantuntevan valmentajan opastuksessa!



Haluatko maksaa liikuntaeduilla?