Monelle henkilövaa’an näyttämä lukema on keino arvottaa itseään ihmisenä. Eikö kuulostakin hullulta? Mutta kuinka usein itse myönnät sortuvasi seuraavaan:
Heräät aamulla ja olo on vallan sutjakka ja raikas. Olet syönyt tovin jo terveellisesti ja lenkkeilykin maittaa mukavasti! Tuumit että tästä tulee hyvä päivä! Sitten hyppäät vaa’alle ja lukema näyttää kilon enemmän kuin eilen. Päivä on pilalla. Inhoat itseäsi ja toteat, että kaikki on ollut turhaa ja ihan sama vetää aamupalaksi purkillinen jäätelöä kun olet kuitenkin ikuisesti paksu.
STOP TYKKÄNÄÄN! Mitä ihmettä?!?! Miksi antaisit jonkin täysin turhan numeron määrittää hyvää oloasi, kauneuttasi ja mielialaasi? Ei ihmisarvosi tai onnistumisesi ole kiinni vaakalukemasta! Voimme LUVATA käsi sydämellä, että jos painosi nousee vuorokaudessa kilon, se EI OLE LÄSKIÄ. Vaakalukeman nousuun vaikuttavat lukuisat tekijät, kuten esimerkiksi:
1. Nestetasapaino
Kovan treenin tai suolapitoisen aterian jälkeisenä päivänä paino voi heitellä kovastikin. Joillakin kroppa kerää nesteitä helpommin ja esimerkiksi kovaa jalkatreeniä seuraavana päivänä paino voi olla 1-3 kiloa korkeammalla kuin normaalisti! Myös edellispäivän suolainen ateria ja vähäinen vedenjuonti voivat vaikuttaa nesteen kertymiseen. Tämä tasaantuu muutamassa päivässä.
2. Vuorokauden, viikon ja kuukauden aika
Punnitse itsesi aamulla tyhjällä mahalla vessareissun jälkeen ennen kuin syöt tai juot mitään, niin saat seurantakelpoisimman lukeman. On ihan normaalia, että paino on illalla pari kiloa ylempänä kuin aamulla. Se ei tarkoita että olisit aamulla rasvattomampi ja iltaa kohden keräisit rasvaa. Ei todellakaan. Naisilla myös esimerkiksi kuukautiskierto vaikuttaa painoon kovastikin.
3. Nautittu ruoka
Ei pitäisi kenellekään tulla yllätyksenä, että jos syöt kilon ruokaa, paino on kilon ylempänä kuin ennen ateriaa. Ruoansulatuselimistössä killuva ruokamassa siis ihan oikeasti vaikuttaa painoon.
4. Lihasmassa
Lihas painaa enemmän kuin läski, sanotaan. No kilo lihasta painaa saman verran kuin kilo läskiä, mutta sen tilavuus on paljon pienempi, eli se on tiiviimpää. Jos siis poltat kilon rasvaa ja saat samalla kilon lihasta, niin näytät jo TODELLA erilaiselta. Siksi paino on huono mittari, jos treenaa kovaa.
5. Stressi
Stressi kerää kroppaan nestettä. Jos sinulla on menossa kova stressijakso, niin vaakalukema voi nousta tai ainakin junnata, vaikka tarkkailisit syömisiäsi tosi tarkasti.
Tässä vain muutama esimerkki siitä, miksi vaakalukemaa ei kannata seurata orjallisesti, ainakaan jos se aiheuttaa stressiä.
Tutkimusten mukaan vaakalukeman säännöllinen seuraaminen voi olla hyvä keino painonhallintaan, mutta jos se aiheuttaa stressiä tai pahaa mieltä, on suosiolla parempi heittää vaaka jorpakkoon ja keskittyä hyvään fiilikseen, tuloksiin ja tekemisestä nauttimiseen! Turhista asioista stressaaminen vie huomiota itse tekemiseltä ja ennen kaikkea, se vie ilon elämästä ihan turhaan!
Sinä et ole juuri niin hyvä kuin vaakalukemasi, vaan olet UPEA, vaakalukemasta viis!
Vaakalukema on siis yhdentekevä kun on tyytyväinen itseensä! Liikunta ja terveellinen ruokavalio tekevät gutaa silloinkin, kun tavoite ei ole pudottaa painoa, vaan voida hyvin!
Tsekkaa itsellesi sopivin valmennus ja aloita terveellisempi elämä!