Mistä itsetunto on kiinni? Toisinaan olo on varma ja innostunut - tuntuu siltä, että pystyt vastaamaan eteen tuleviin haasteisiin ilolla ja varmuudella. Joskus taas olo on ihmeellisen surkea. Voiko itsetuntoon vaikuttaa? Kyllä voi, ja paljon! 

Itsetunto on hyväksymistä

Itsetunto lähtee itsetuntemuksesta. Kun tiedät, kuka olet, sinun on myös helpompi ymmärtää, tukea ja rakastaa itseäsi. "Kuka olet?" voi kuulostaa suurelta ja hankalalta kysymykseltä, mutta sitä sen ei tarvitse olla.

Hyväksy vahvuutesi

Moni ihminen on hyvin tietoinen omista heikkouksistaan, mutta vähättelee tai sivuuttaa omat vahvuutensa. Onko sinulle helppoa luetella omia vahvuuksiasi - vähintään yhtä monta kuin heikkouksiasikin? Jos ei, tätä voi harjoitella. Jos et millään meinaa keksiä kolmea ominaisuutta enempää, kysy joltakin läheiseltäsi, missä olet hyvä. Kirjoita nuo asiat ylös ja pohdi, miten ne näkyvät elämässäsi. Hymyile ja kiitä itseäsi. Anna itsetuntosi vahvistua. Se, mihin keskityt, vahvistuu, joten ei kannata unohtaa omia vahvuuksia!

Nainen istuu pellolla hymyillen, itsetunto vahvana.

Lue myös: Jätä sohvan pölyt taaksesi

Pohdi hetki seuraavia asioita:

  • Mistä tykkäät, missä viihdyt, minkälaiset asiat saavat sinut innostumaan ja nauramaan?
  • Mikä on sinulle luontaista ja mistä olet kiinnostunut?
  • Mitkä vahvuudet ovat juuri sinulle ominaisia?
  • Mitkä ovat suurimpia haasteitasi?
  • Mikä ohjaa sinua elämässä eteenpäin?
  • Millainen olo sinulla on, kun pysähdyt hetkeksi? Unohda kaikki ajatukset, asiat, odotukset, tapahtumat ja tunteet. Keskity hetki pelkästään olemaan sinä - anna itsesi vain istuskella rauhassa.

Hyväksy heikkoutesi

Pohdi lempeästi, missä asioissa toivot kehittyväsi. Voit listata myös nämä asiat ylös. Älä syytä itseäsi heikkouksistasi, sillä kaikilla ihmisillä on joitakin kasvun paikkoja. Se on luonnollista, eikä sen tarvitse horjuttaa itsetuntoasi. Päinvastoin - kun tunnet itsesi täysin, sinulla ei ole mitään suojeltavaa, joten voit olla vapaasti oma itsesi.

Mieti, voisitko tukea itseäsi joillakin konkreettisilla keinoilla. Jos esimerkiksi ärsyynnyt helposti, voit koittaa muistaa laskea vitosesta nollaan, kun sinua alkaa ärsyttää. Jos taas myöhästelet, tee ajankäyttöösi muutoksia.

Ohjaa itseäsi lempeästi kohti muutosta vaatimatta itseltäsi liikaa.

Muista, että itsetuntosi voi nousta myös, kun kokeilet uusia asioita. Jos onnistut, koet hyvää oloa. Jos taas kokeilu ei ollut mikään menestys, voi iloita rohkeudestasi ja nauttia siitä, että tiedät taas paremmin, minkä asioiden parissa juuri sinä viihdyt. Olet joka tapauksessa voittanut!

Artikkelin kirjoitti Mitra Vasara.



Haluatko maksaa liikuntaeduilla?